"Kosmetiikan säilöntäaineena käytetty metyyli-isotiatsolinoni on aiheuttanut Euroopassa allergiaepidemian, jonka seurauksena EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön odotetaan muutoksia.

Jopa superallergeenina pidetyn metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seos on mm. hiuskosmetiikassa, deodoranteissa, ihovoiteissa ja puhdistusaineissa yleisesti käytetty säilöntäaine. Kosmetiikkapakkauksissa aineet kulkevat nimillä methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone. Aineen aiheuttamat kosketusihottumat ovat lisääntyneet voimakkaasti myös Suomessa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa keväällä 2013 testatuista potilaista 12,6 % oli aineelle herkistyneitä. Vuonna 2011 aineille herkistyneitä oli 4,6 % testatuista. Tutkimus julkaistiin Suomen Lääkärilehdessä 45/13 ja siitä kertoi myös Potilaan lääkärilehti. Vastaavia tuloksia on raportoitu muista EU-maista...

hygiene-870763_1280.jpg










EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön on tekeillä muutos,   joka kieltäisi metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seoksen käytön iholle jätettävässä kosmetiikassa, kuten ihovoiteissa. Nämä rajoitukset tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2015. Poishuuhdeltavassa kosmetiikassa, kuten shampoissa aineiden käyttö on EU:n kuluttajien turvallisuutta käsittelevän tiedekomitean mukaan turvallista. Näissä tuotteissa metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin käyttöä voidaan jatkaa..."


Lisää tietoa ja linkkejä asiasta löytyy tältä sivulta:

Kosmetiikan säilöntäaineissa iso allergiariski

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/08/kosmetiikan-sailontaaineissa-iso-allergiariski

Kuvalähde: https://pixabay.com/fi/hygienia-puhtaus-ihonhoito-870763/