"Juuri kohteeseen saapuneet turistit ovat huijareille makea saalis: kun sana ei vielä ole ehtinyt kiertää, on taidokkaimpiin juoniin helppo langeta. Varaudu ennakkoon ja lue lista yleisimmistä turistihuijauksista...

japan-218615_1280.jpg

1. Taksit ja tuktukit huiputtavat helposti

Valppaimmat ja varautuneimmatkin turistit huomaavat joskus joutuneensa taksien tai muiden paikallisten menopelien huijaamiksi. Taksit, joissa ei ole mittaria tai joiden mittari kiitää hurjaa vauhtia kohti ylihintaista summaa, aiheuttavat reissaajille päänvaivaa. Kohteessa liikkumisen yleistä hintatasoa kannattaa aina tiedustella vaikkapa hotellin henkilökunnalta tai muilta matkailijoilta...Kun hinnasta on sovittu tuktuk- tai taksikuskin kanssa, on lukema hyvä kirjoittaa ylös paperille – muuten kuljettaja saattaa ajon päätteeksi kaivaa esiin hinnaston, jossa summa on moninkertainen...

2. Varo linnunjätöshuijausta

Kun kadulla tuntematon ohikulkija tulee kertomaan, että vaatteillasi on linnunjätöksiä, saattaa ensimmäinen reaktio olla kiitollisuus. Totuus käy ilmi vasta myöhemmin, kun tahrojen mukana ovat hävinneet myös lompakko ja muut arvotavarat. Yleisimmin huijausta esiintyy Buenos Airesin ja Rio de Janeiron kaltaisissa eteläamerikkalaisissa suurkaupungeissa, mutta vastaavia tapauksia on raportoitu myös esimerkiksi Barcelonassa ja Tukholmassa.

3. Huijarin rannekoru ei ole ilmainen

Moni Ranskassa tai Italiassa lomaileva pahaa-aavistamaton turisti ehtii jo ilahtua, kun tuntematon kiepauttaa langan ranteen ympäri ja punoo salamavauhdilla rannekorun. Kyseessä ei kuitenkaan ole ilmainen matkamuisto, sillä korun ollessa jo ranteessa on maksun aika. Erityisen paljon rannekoruja punovia onnenonkijoita näkyy turisteja vilisevällä Montmartren kukkulalla Pariisissa.

4. Virheellinen rahanvaihto

Varomaton reissaaja saattaa kävellä suoraan ansaan paikallista valuuttaa vaihtaessaan: pienempiin osiin jaetut seteliniput saattavat kadota arvoituksellisesti senkin jälkeen, kun rahat on laskettu tiskillä. Ovelat huijarit osaavat halutessaan hoitaa tilanteen niin, että puuttuva raha havaitaan vasta hotellilla – jos silloinkaan...Myös yhdessä sovitun summan kirjoittaminen paperille voi olla hyödyllistä, mikäli rahanvaihtaja päättää äkisti muuttaa luvattua rahamäärää.

5. Pidä varasi pelipöydässä

Kaakkois-Aasiassa liikkuvia matkailijoita varoitetaan blackjack-huijauksesta, jossa paikallisten harmittomalta näyttävään pelipöytään istunut reissaaja menettää kaikki rahansa...Jos jutustelun myötä käy yllättäen ilmi, että henkilön sukulainen opiskelee kotimaassasi ja kaipaisi muutamaa neuvoa, kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin ottaa vastaan kutsun lähteä tuntemattoman mukaan – edessä voi olla tappiollinen peli tai jokin muu rahastuskeino.

6. Surullisenkuuluisa jalokivihuijaus

Useimmat Kaakkois-Aasiassa matkailleet ovat todennäköisesti kuulleet klassisesta jalokivihuijauksesta, joissa tuk tuk -kuskit tekevät yhteistyötä tuttaviensa liikkeiden kanssa. Ei kannata siis uskoa, jos joku väittää tunnettujen nähtävyyksien olevan suljettuna ja tarjoaa vaihtoehtoista kierrosta – pikaisen temppelikäynnin jälkeen tie vie nimittäin vääjäämättä jalokivi- tai vaatturiliikkeeseen, jossa hinnat ovat kaikkea muuta kuin halvat.

7. Eksynyt turisti ja nahkatakki

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos joku haluaa antaa kalliiksi väittämänsä lahjan ilmaiseksi tai huomattavasti pienemmällä summalla. Varansa kannattaa pitää erityisesti törmätessään autolla kulkevaan eksyneeseen turistiin, joka haluaa lahjoittaa reittiohjeiden vastineeksi nahkatakin – mutta pyytää kuitenkin bensarahaa...Lahjaksi annettu nahkatakki kun ei ole nahkaa nähnytkään, eikä todennäköisesti ole edes bensarahojen väärti.

8. Äitien maitojauhehuijaus

Erityisesti Kuubassa, Nepalissa, Intiassa ja Kambodzassa raportoitu maitojauhehuijaus uppoaa helposti myötätuntoisiin matkailijoihin. Näin tilanne etenee: vauvan kanssa kulkeva nainen anelee turisteilta rahan sijaan maitojauhetta. Matkailijat kuljetetaan hankkimaan jauhetta etukäteen valitusta kaupasta, jossa sitä myydään ylihinnalla. Myöhemmin huijari palaavat kauppaan puolittamaan voitot. Muutaman euron menetyksen aiheuttava huijaus ei ehkä ole pahimmasta päästä, mutta operaation takana saattaa olla aktiivinen ryhmä, joka vuokraa vauvoja apuvälineikseen..."

Artikkeli löytyy täältä:

Matkailija, varo näitä! Katso 8 yleisintä turistihuijausta

http://www.rantapallo.fi/matkavinkit/matkailija-varo-naita-katso-8-yleisinta-turistihuijausta/

Kuvalähde: https://pixabay.com/en/japan-tokyo-architecture-building-218615/